fbpx

Hygge = slik?

Hvad er det bedste, når man skal hygge sig med sit barn?
Det kommer an på hvem man spørger.

Én vil sige, at det er at give sit barn hyggeguf, når vi skal hygge os.
Helst vil vi ikke, men kvalitetstiden skal bruges godt – og hvad skader lidt slik, kage, is eller sodavand?

En anden synes, at det absolut er bedst at holde fast i, at hygge ikke skal forbindes med slik, kage osv. Der holdes fast i, at hygge primært handler om at være sammen, tænde stearinlys, læse bøger osv.

 

For meget sukker til børn

Samfundet og medierne fylder os med artikler, dokumentarprogrammer og nyheder: “Tre ud af fire børn får for meget sukker” og “Danske børn har EU-rekorden i slikkeri, til stor skade for deres opvækst, helbrede og indlæring”.
Hvad skal det betyde? Og hvordan forholder vi os til det? Er det nu ikke noget pjat? En smule slik skader da ikke! Eller gør det?

Og så skal alt det skjulte sukker tælles med. F.eks. sukker i rugbrød, franskbrød, yoghurt, morgenmadsprodukter, syltetøj, pålægschokolade, sukker i teen, sukker på havregrynene, sukker i ketchup osv…osv…osv. UPS…. Så er der ikke meget tilovers.

Kostvejleder Jonna Deibjerg siger, at indtagelse af sukker udover det dagligt anbefalede påvirker sukkerbalancen, der har betydning for hjernen. Det gør barnet utilpas, aggressivt og irritabelt, og det giver hovedpine, trivselsproblemer, koncentrationsbesvær, eksem, træthed osv. Ja, listen er så lang. (Kilde: Børn der skranter/ Sig mig hvad du spiser)

Særlige lejligheder

Indtagelse af slik og kager m.m. til en særlig lejlighed er også til diskussion. For hvad er en særlig lejlighed? Er det, når vi besøger tante Erna, besøger mormor, får besøg af legekammeraterne, holder traditionerne i hævd med guforgier, holder fødselsdage, slapper af med film, er syg eller…eller…eller… De anbefalde max 35-40 g sukker pr. dag bliver ikke ændret til en større mængde, selvom det er en særlig dag.

Børne- og ungelæge Vibeke Manniche synes, at udviklingen er skræmmende. Hun siger, at pædagoger, lærere og forældre ikke må vente men handle straks og genindføre lørdagsslikket.

Omsorg kontra omsorgssvigt

Der tales meget om omsorg kontra omsorgssvigt. At give slik m.m. til sit barn i omsorg – er det omsorgssvigt? Du vælger selv for dit barn.

  • 3 ud af 4 børn får for meget sukker
  • Op til 10% af madens samlede energi kan komme fra sukker (Uden kosten er usund)
  • For et børnhavebarn er det ca. 30-40 gr. sukker pr. dag
  • 0,5 l cola er lige med 50 gr. sukker (Ups… nu er dagsrationen allerede overskredet)
  • 100 gr. chokolade er lige med 50 – 60 gr. sukker
  • 100 gr. vingummi er lige med 40 gr. sukker

Artiklen er skrevet af Naima Kirkefeldt i forbindelse med udgivelsen af Adipositasforeningens temablad ”Børn og overvægt – Hvem har ansvaret”.